Snickers
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 burk jordnötssmör med bitar i
1 tsk vaniljsocker
10 dl cornflakes
2 kakor ljus blockchoklad
Blanda jordnötssmör, socker och sirap och värm i en kastrull till en tjock flytande massa. Ta av det från spisen och blanda ner cornflakes. Krossa cornflakesen något men inte till smulor. Tryck ut smeten jämt på ett bakplåtspapper ca 2-3 cm tjockt. Bred ut den smälta chokladen över och ställ kallt i ca 30 minuter och skär sedan upp den i bitar. De går bra att frysa in.
Chokladkolor
50 st
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl socker
1 ½ dl sirap
½ dl kakao
1½ msk vaniljsocker
Klä in en form med måtten ca 15x20. Smörj bakplåtspappret med lite smör så kolan lossnar.
Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och smält på högsta värme. När det kokat upp så rör om ordentligt. Sänk till medelvärme och låt koka utan att röra. När smeten sjunker ihop rör om i botten. Kolan är klar vid 120-125 grader. Använd helst termometer. Högre temperatur och kolan bli hård. Dela kolan i bitar när den stelnat något.
Rocky Road
12 st
600 g mörk choklad
2 påsar dumlekola
ca 3 dl mini marschmallows (gärna rosa)
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen, blanda ihop allt. Bred ut på en plåt i ett ca 3 cm tjockt lager.
Låt stå kallt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar