onsdag 7 oktober 2015

Sy dina egna trosor

Idag har jag varit hemma och vabbat och därmed fått små snuttar av lite sytid. Tänkte visa er att det inte är särskilt komplicerat att göra dina egna trosor. Kanske inga man får napp i ;) men mycket sköna och komfortabla!

Ladda ner mönster från www.makebra.com. Det är en hipster modell men det fiffiga är ju att du kan välja att lägga på några centimeter på höjden om du gillar lite högre modell. Denna sitter några cm under naveln. Jag är en L men valde en M eftersom jersey har en tendens att töja sig efter lite användning. Dessa satt som en smäck.

Lägg mönstret kant i kant på ett dubbelvikt jersey tyg. Både fram och bakstycke. Den separata grenbiten klipper du ut i annan färg om du vill det.

När du viker upp bitarna bör de se ut så här som i ett stycke. Lägg framstycket med rätsidan upp.

Lägg bakstycket ovanpå räta mot räta. Lägg till sist på den separata grenbiten ovanpå med avigsidan upp. Sy fast grenen genom de 3 lagren. Men overlock, stretchig raksöm eller fusk overlock.


Jag overlockade den råa kanten för syns skull. Jersey går inte upp i maskorna. När du vecklar ut trosan bör den se ut såhär. Sömmen bak blir dold mellan lagren. Nåla fast grenbiten i framstycket så den inte glider.


Jag har valt att kanta dessa trosorna i benöppningarna. En grundregel vid kantning är mudden eller jerseyn man kantar med bör vara 75-80% kortare än det man kantar. En bra förklaring hur man gör hittar ni här här. Jag klippen den längre och drar i mudden efter hand. Jag klipper den ca 5 cm bred.


Lägg remsan kant i kant med trosans benöppning. Låt en bit av mudden sticka ut så du börjar sy på den och övergå sedan att sy i båda tygen. Tygbitarna ska ligga räta mot räta. Dra lite grann ca 25 % i mudden när du syr med stretchig raksöm. Pressarfoten ska gå kant i kant på tyget.  Dra INTE i tyget under utan BARA i tyget du muddar med.


Resultatet blir så här. Lite vågigt eftersom det var mudden man drog i.


Vik över mudden och nåla då att allt hålls på plats. Sy med stretchig raksöm i skarven eller med tvillingnål om du heller vill det. Dra inte heller här i tyget eftersom det blir vågigt då.


Nu valde jag en färg på tråden så att ni ser hur jag har sytt.  Klipp bort överflödigt tyg p baksidan längs med kantningen. Akta så du inte klipper i tyget. Sätt ihop benen på sidan så det blir snyggt och jämt och sy med vanlig raksöm några gånger som på bilden. Gärna en bit ner på tyget. 


Vik de överblivna flikarna snett ner åt sidan  på varje sida och sy med raksöm.


Så det blir så här!


Klipp bort resterna nära kanterna och sy ihop ena sidsömmen. Gör lika dant på det andra benet ända fram till momentet INNAN du syr ihop sidosömmen!

                                                                         


Nu glömde jag ta någon bild men du har nu en trosa som är öppen i ena sidan . Detta eftersom du behöver en öppning för att sy på resåren upp i linningen. Samma princip gäller här. Resåren bör vara 75-80% av linningens längd. Jag lägger tyget med rätsidan upp och lägger resåren ovanpå. Syr samtidigt som jag drar lite i resåren.  Klipp bort det som blir över på sidorna. Jag overlockar ihop och vänder rätt och syr en trestegs sicksack från rätsidan. 
Sy ihop det sista sidsömmen och fäst alla trådar. Och det går jättebra att sy dessa utan overlock också.


Denna bilden ville inte alls vända sig på rätt håll men ja ni ser. Ett stycke sköna trosor modell "sitter som en smäck". Vill man ha trosresår i benöppningarna har man det istället. Det bästa är att man kan göra precis hur man vill!!


1 kommentar: